Fosele septice: cum sunt verificate?

Daca va gânditi sa cumparati o casa prevazuta cu sistem septic, ar fi bine sa investiti intr-o verificare riguroasa a fosei septice. Este important nu numai sa verificati fosa septica înainte de cumpararea casei, ci si ulterior, o data la 1-3 ani. Acest lucru este necesar pentru ca de-a lungul timpului se formeaza un strat compact de mâl sau noroi pe fundul fosei septice, care poate înfunda tevile de scurgere. Majoritatea sistemelor septice trebuie desfundate o data la 3-5 ani, în functie de marimea fosei septice, a debitului de apa menajera, precum si a altor factori. Pentru a întelege cum sunt verificate fosele septice, trebuie sa va faceti o idee despre modul în care functioneaza sistemele septice.

Cum functioneaza o fosa septica?
Iata o trecere în revista sumara a principalelor componente ale unui sistem septic:
Canalul colector acesta este canalul principal care leaga sistemul de tevi din casa dumneavoastra de fosa septica
Fosa septica acesta este containerul îngropat în pamânt care colecteaza si trateaza apa menajera din casa dumneavoastra
Sistemul de filtrare acesta este sistemul de scurgere care permite apei uzate sa fie dispersata în sol, dupa ce a fost tratata în fosa septica

Verificarea propriu-zisa
Cea mai folosita metoda de verificare a foselor septice este testul batului. Iata o lista de materiale întrebuintate pentru aceasta metoda de verificare:
2 tevi din PVC de cate 30-40 m
4 capace de tevi
1 vinclu de 90º
ciment PVC (ciment albastru folosit în conditii de umezeala)
2 reductii
1 cuplaj
cârpe
banda adeziva izolanta
creion sau marker rezistent la apa
manusi de cauciuc
solutie dezinfectanta
Primul pas ce trebuie facut în verificarea unei fose ecologice este îndepartarea capacului gurii de vizitare. Apoi, este masurat nivelul stratului de crusta de deasupra. Acest lucru se face prin confectionarea unui bat pentru crusta din tevile de PVC, din vinclu si din capacele de teava. Batul este introdus pâna la stratul de crusta si însemnat. Apoi este împins prin crusta, pâna unde se termina si însemnat din nou. Se masoara si se noteaza distanta dintre cele doua marcari.
In al treilea rând, este masurat stratul de mâl. Mai întâi se confectioneaza un bat pentru mâl din teava de PVC si reductii. O bucata de cârpa se înfasoara pe unul dintre capetele tevii si se fixeaza cu banda adeziva. Se introduce apoi în fosa septica pâna ajunge la stratul de mâl si se face un semn pe teava din PVC. Apoi se introduce batul pâna la fundul fosei septice si se face din nou un semn. Distanta dintre semnele facute pe bat reprezinta adâncimea la care lucreaza fosa septica, iar pata de pe cârpa reprezinta adâncimea stratului de mâl.
In cele din urma sunt verificate sicanele fosei septice pentru semne de corodare sau supape înfundate.
Dupa ce verificarea este finalizata, fosa septica trebuie curatata si dezinfectata.

Niciun comentariu: